Saturday, January 7, 2012

KEPERCAYAAN YANG DI CARI


hari ini saya telah belajar sesuatu,jangan terlalu percaya pada seseorang kerana bila mengetahui kebenarannya pahit untuk kita telan...kadang2 adik beradik pun boleh menipu kita ni kan pula orang yang kita tak kenali.so pahami maksud kepercayaan betul-betul supaya kita tak tertipu lagi 

Kepercayaan secara umumnya bermaksud akuan akan benarnya terhadap sesuatu perkara. Biasanya, seseorang yang menaruh kepercayaan ke atas sesuatu pekara itu akan disertai oleh perasaan 'pasti' atau kepastian terhadap pekara yang berkenaan.
Kepercayaan dalam konteks psikologi adalah bermaksud suatu keadaan jiwa yang berkaitan dengan sikap berkedudukan-memihak (propositional attitude). Manakala dalam konteks agama pula, kepercayaan adalah sebahagian daripada batu asas pembangunan moral. Dalam konteks ini, kepercayaan dikenali sebagai Akidah ataupun Iman.
Adapun kepercayaan itu dikatakan berkaitan dengan sikap berkedudukan-memihak, kerana ia sentiasanya melibatkan penekanan, penuntutan, dan jangkaan daripada seorang individu mengenai kebenaran sesuatu. Kebenaran yang dituntut itu mungkin sahih, dan mungkin palsu secara objektif, tetapi bagi individu yang berkenaan ia adalah sahih.

sumber dari sini

No comments:

Post a Comment